بی شک متخصصان تعلیم و تربیت و عموم مردم این فکر را می پذیرند که یادگیری اثزبخش محصول فعالیت جمعی است . این فکر افزون بر آن که دارای پشتوانه منطقی است ، پشتوانه ای پژوهشی و تجربی هم دارد . شما هم کس یا کسانی را می شناسید که پیشرفت تحصیلی خود را مدیون کوشش شخصی و حمایت اطرافیان نزدیک خود می دانند . پژوهش ها هم نشان داده اند که پیشرفت دانش آموزان و یادگیری
اثربخش آنها محصول تلاش دست کم دو گروه بسیار نقش آفرین ، والدین و معلمان ، است .
زمانی که والدین و معلمان دارای اشتراک فکری و انتظارات همخوان هستند و در باره شیوه یادگیری ، عادت های فردی ، نگرش های خاص دانش آموزان توافق دارند ، یادگیرنده نتایج مطلوبی از کوشش های یادگیری خود به دست می آورد . مدیر مدرسه می تواند از طریق برنامه ریزی ، فرصت مناسبی برای پدید آوری ارتباط مستحکم بین خانه و مدرسه بوجود آورد .
راهکارها
1 - همایش سه جانبه
دستور جلسه ای برای همایش سه جانبه والدین ، معلم و دانش آموز تهیه و آن را به اطلاع اعضای همایش برسانید . برای مثال در دستور جلسه سؤالاتی اثر بخش بگنجانید : مثلا برای یادگیری اثر بخش آیین نگارش چه اقداماتی می توان انجام داد ؟ یا دانش آموز برای یادگیری تاریخ چگونه مطالعه می کند ؟
2- کارت گزارش
مرسوم است که معلمان از دفتر ارتباطاط بین خانه و مدرسه برای گزارش وضعیت تحصیلی ورفتار دانش آموزان استفاده می کنند . این کار را می توان به صورت سازمان یافته ای هم انجام داد و به جای دفتر گزارش ، از کارت های گزارش بهره گرفت و جریان اطلاعات را با استفاده از این کارت ، دو سویه کرد . به این ترتیب ، هم والدین اطلاعات رفتاری و عملکرد دانش آموز را در خارج از مدرسه را به مدرسه گزارش می دهند و معلم رفتار و عملکرد کلاسی و مدرسه ای دانش آموز را به اطلاع والدین می رساند . در کارت گزارش می توان مواردی نظیر شیوه انجام دادن تکالیف درسی ، مطالعات خارج از درس یا فوق برنامه ، ساعات تماشای تلویزیون ، نحوه همکاری با همتایان و سایرین و ... را در نظر گرفت .
3- خبرنامه مدرسه
با امکاناتی که در مدرسه هست و با کمک هایی که می توان از اولیا یا سازمان های مرتبط با مدرسه دریافت ، امکان انتشار خبرنامه ای در مدرسه وجود دارد . در خبرنامه مدرسه می توان نوشته هایی از والدین ، معلمان ، دانش آموزان و ... درج کرد . خبرنامه باید میان والدین ، معلمان و سایر سازمان ها و اشخاص مرتبط با مدرسه توزیع شود .
4- کارت تبریک
با مشارکت معلمان و دانش آموزان می توان کارت های تبریکی تدارک دید که معلم بتواند خبر موفقیت و پیشرفت های دانش آموزان را به والدین اعلام کند . همچنین می توان کارتهایی هم جهت خانواده ها در نظر گرفت که به منظور اعلام قدر دانی از زحمات معلمان برای آنان ارسال شود . این کارت ها را هم می توان با مشارکت معلمان و دانش آموزان در قالب فوق برنامه ها آماده و در ازای دریافت هزینه به والدین عرضه کرد . کارت های تبریک در خبرنامه مدرسه هم قابل چاپ است . معلم و والدین می توانند کارت را از خبرنامه جدا کنند و یادداشتهای خود را روی آن بنویسند .
5- نشست های آزاد
می توان روز یا روزهایی از هفته را برای نشست آزاد مشترک معلمان و والدین در نظر گرفت . مدت نشست متغیر است و بهتر است بیش از یک ساعت نباشد . این نشست ها پیش از آغاز ساعت درسی کلاس ها نیز قابل برگزاری است .
6- جعبه پیشنهادها و انتقادها
کنار در ورودی مدرسه می توان جعبه ای به نام جعبه پیشنهادها وانتقادها نصب کرد تا والدین آزادانه نظریات و دیدگاههای خود را در باره مدرسه و معلمان و دانش آموزان اعلام کنند . بهتر است برای بررسی پیشنهادها و انتقادهای والدین ، جلسه ای با حضور معلمان و معاونان و سایر کارکنان مدرسه برگزار کرد .
7- ارتباط از طریق رایانه
مسؤولان مدارسی که به فن آوری رایانه ای مانند ایمیل و وبلاگ دسترسی دارند می توانند برای برقراری ارتباط بین خانه و مدرسه از این امکانات استفاده کنند . با استفاده از این امکانات می توان بانک اطلاعاتی مفیدی تدارک دید و در تصمیم گیری ها ی خاص در باره دانش آموزان از این بانک بهره گرفت .
در پایان به امید روزی که ارتباطات هر چه بیشتر و راحتتر خانه و مدرسه حل مشکلات دانش آموزان را بیش از پیش آسان و ممکن سازد .
با تشکر فرشید بهزادی مدیر دبستان غیر انتفاعی بهار دانش